Kimlea (KGTTC)

Kimlea Girls’ Technical Training Center és una escola tècnica situada a la zona de les plantacions de te del districte Central de Kenya, a Tigoni, a tocar de Limuru. Va començar oficialment l’any 1992. El seu lema és “Breaking the circle of rural poverty”; es podria traduir, però, en “promoció de la dona a través de l’ensenyament i la independència econòmica”. Kimlea surt endavant gràcies a l’esforç de Kianda Foundation i moltes institucions que hi col·laboren, com la Fundació Montblanc.

La finalitat primària de l’escola és facilitar una educació a les noies que han acabat l’ensenyament obligatori, especialment en habilitats que els permetin generar ingressos per a la família. Les dones de l’entorn treballen sobretot a les plantacions de te, cobrant una misèria per quilo de fulles recollit. Els homes de la família sovint ni se sap on són, o si hi són no treballen. Quan és temporada baixa i el sou no arriba, sovint les mares es prostitueixen per aconseguir aliments.

Kimlea proporciona fonamentalment ensenyament tècnic, però acompanyat d’una formació humana que faciliti en aquestes noies l’autoestima, el respecte per elles mateixes, el sentit de la pròpia dignitat. Alhora, el que han après allà els permet també treballar fora de les plantacions: posar petits comerços, treballar a la ciutat… i augmentar el nivell i la qualitat de vida de les seves famílies.

Un exemple de la web de Kimlea:

Mary Wanjiku graduated from a two-year course at Kimlea. She is a twin among 11 brothers and sisters. Her parents are tea pickers in a nearby tea estate. Mary had always wanted to start her own business, which she was able to do with the help of Kimlea. Mary acquired a jiko (charcoal burner), and with this, she started baking and selling biscuits to local traders. Within the first three months she had saved KShs. 5,000/- and with this she bought a sewing machine. Apart from selling biscuits, she also mends her neighbours’ clothes for a small fee. Mary makes approximately KShs. 300/- per day, which is three times the amount her father or mother earn by picking tea the whole day. She is now helping towards the education of her younger brothers and sisters and has improved the standard of living of the whole family.

Amb el temps, Kimlea ha anat ampliant els seus àmbits d’acció. Actualment, fan tot això:

– Per a noies: cursos de dos anys; per les que no poden, i per mares, classes els dissabtes. Agricultura, confecció de roba i de gènere de punt, nutrició, higiene, salut bàsica, cuina, anglès, comptabilitat, informàtica bàsica, desenvolupament social i personal.

– Per a mares i dones: les classes dels dissabtes i el Training of trainees, un programa en col·laboració amb estudiants d’universitat, que facilita a les dones dels voltants (tot i que el programa s’aplica en altres poblacions, també) formació empresarial bàsica, microcrèdits i seguiment pel projecte empresarial que hagin triat; programes d’alfabetització d’adults i de prevenció de la sida, a les plantacions.

– Escoles bressol i parvularis: gestionen dues nursery schools per nens i nenes que no van a l’escola, encara, amb uns 150 en total, a les plantacions de te de Gatina i Maramba. Cadascuna té dues monitores, una per als més petits i l’altra que fa de mestra dels grans. De Kimlea s’ocupen que la canalla prengui cada dia un vas de llet i dels eguiment de les monitores. Des de Gatina i Maramba segueixen un pla de salut infantil: antiparàsits, vacunes, higiene… I s’ocupen de promoure hàbits saludables entre les mares.

– Kimlea Clinic: és un projecte que ja s’ha consolidat oficialment el 2007. Al mateix terreny on hi ha l’escola, s’ha construït un dispensari, on es pot atendre les necessitats mèdiques bàsiques de la gent dels voltants. Hi treballen diverses infermeres, una farmacèutica, una responsable de laboratori (és important poder fer tests de malària, tifoidea, sida…) i hi va un metge un cop a la setmana. La clínica assessora també la salut de les famílies que tenen nens a les nursery schools i col·labora amb el Ministeri de Salut en campanyes de vacunació. Està en contacte amb els hospitals propers, on deriva els malalts que no pot atendre ambulatòriament.

– Expansió a Mombasa: una escola semblant a Kimlea comença aquest curs a Mombasa. Ara s’està construint, però ja té un centenar de dones a classes d’alfabetització d’adults. L’escola es diu Tewa, que és el nom d’un peix de l’Índic (conegut també com a rock cod o grouper). Allà, les noies de 14 encara són casades pels seus pares a canvi d’una dot que inclou bestiar… Des de Kimlea assessoren la posta en marxa de la nova escola, que ho tindrà difícil.

– Des dels disturbis ocasionats per les eleccions, estan oferint formació també a les dones del camp de desplaçats proper a Kimlea, a Tigoni. Unes 70 dones tenen la possibilitat de sortir del recinte, aprendre un ofici i aprofitar el temps d’espera fins a tenir on anar: eviten la desesperació i es preparen pel futur.

Podeu trobar tota la informació a la web de Kimlea i als posts sobre Kimlea, Gatina, Maramba o la Clínica. La web de Kianda també té molta informació d’interès.

Foto de musicfiend a Flickr

2 Respostes

  1. I can’t read catalan and it’s impossible to translate the site in other languages with the link on the right… can you find the problem? thanks a lot 🙂

  2. Hi, Valeria! Thanks for reading (for trying to, at least) and commenting.

    I don’t know what is the problem. I’ve just checked and the translation works fine for me. It’s a bit slow (5-10 seconds with Firefox, longer with Explorer).

    You need to have cookies enabled in your browser.

    Please, can you try again and let me know? Thanks!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: